ARDUINO
Projekty DW_xx Pavel
20:24:32
24.6.2021
Dlouho jsem se trápil s projektem Doby a Teploměry.
Nakonec jsem všechny projekty zastřešil společnou hlavičkou DW, všechny moje automaty mají stejný základ webového rozhraní pro konfiguraci, všechny projekty mají vestavěné vzdálené aktualizace. Takže pokud někomu dám připravený Teploměr tak aniž by si toho majitel všiml tak mu na dálku aktualizuji firmware (pokud k tomu je důvod). V současné době mám v provozu pár automatů:

Světlomat  má na starosti osvětlení dvora, funkčně je to nástupce Dobyho, programově je to jiná liga.
Teploměr je značně vylepšený, funkce primitivní, měřit teplotu z až deseti čidel  a odesílat na web.
Meteo je základ pro vznikající meteostanici, celá soustava čidel a měřidel je ve vývoji, zatím měřím jen teplotu, tlak a vlhkost. Boužel jsem použil pro naše podnebí nevhodný radiační kryt (nová verze leží na stole).
Hodiny - prostě sedmisegmentovky, ale barevné s adresovatelnýma LED, a protože jsou moje tak mě umí upozornit i na to že mám připravit popelnici, kromě toho měří hladinu světla v pokoji a žalují to na web.
Bazén je kombinace teploměrů a světlomatu, podle teplot se zapíná filtrace a přes solární panel ohřívá vodu, kromě toho zajistí i to že filtrace poběží v součtu minimálně dvě hodiny denně.
Topení, hlídá jen teplotu vody z kamen s výměníkem a spíná čerpadlo, pro případ že relé zase nebude fungovat je tam i možnost manuálního sepnutí spínačem, hlídá se i doba jak dlouho čerpadlo běží (minimálně minutu).
Rolety s vytištěným držákem pro kontinuální sevomotor MG996, reaguje to na astronomický východ/západ slunce plus přebírá aktuální hodnotu ze světlomatu, přebírá data z kalendáře a směnovníku, takže roletu jedou nahoru až v rozumném čase a dolů sjedou po západu slunce, velmi šikovná věc :)

K meteostanici mám ve vývoji anemometr, už asi pátou verzi, pořád nejsem spokojený s citlivostí na mírný vánek. Dál si pohrávám s myšlenkou měření srážek, taky poměrně komplexní problém. 


EDIT srpen 2023: Měření srážek je v provozu, není to přesné, ale nějaká data už máme. Nakonec jsem použil bistabilní člunek jako pan Tůma na jeho meteo.amut.net, je to celé vytištěné z bílého PLA, překlopení člunku je sledováno hall senzorem (na rozdíl od jazýčkového relé se neprojeví mechanická magnetická vazba samotného relé).


K bazénu jsem si musel vymodelovat a vytisknout příruby na čidla, kupodivu to funguje bez problémů i s PLA plastem. Hodiny jsou celé vytištěné a překryté fólií s dekorem dřeva, vypadá to dobře. Pro teploměry mám připravené krabičky, jen je vytisknout, trochu problém je že jsou žebrované a to zatím moc tisknout neumím. Projekt Světlomat přijde o OLED displej který chci nahradit hodinovým LED displejem (už jsem pochopil že zásadní je jen čas jak dlouho to má svítit, všechno kolem to jen dělá složité). 


Po pár letech sbírání zkušeností a znalostí jsem projekt Bazén uvedl do provozu během tří dnů, kdy asi nejvíc času zabralo vyladění teplot a rozšíření WiFi mimo dům. 
Zpět